* * * NOVO * * *  
Do 80 % samooskrbe z mikro sončno elektrarno in hranilnikom energije.
Za naročilo nas lahko tudi pokličete na
041  676 218   
ali nam pišete na
0
0.00 0 izdelki

V košarici ni izdelkov.

Februarja prihajajo balkonske fotovoltaike. Koliko stanejo, kam jih lahko postavimo?

Avtor: Borut Hočevar
Vir: Finance
12.01.2023

Prvega februarja se začne prodaja balkonskih sončnih elektrarn v Sloveniji, naprave pa bodo na voljo sredi februarja, so napovedali v podjetju Energen.

Dimenzija 200-vatnega sončnega panela za na balkonsko ograjo je meter krat meter, teža pa manj kot tri kilograme

Na ministrstvu za infrastrukturo so tik pred novim letom izdali pravilnik, v katerem so določili tehnične zahteve za priključitev in delovanje balkonske fotovoltaike oziroma, kot so jih imenovali v pravilniku, vtične naprave za proizvodnjo električne energije. Tako so vzpostavili pogoje za postavitev takšnih naprav tudi pri nas.

V kompletu manjše elektrarne so štirje 200-vatni paneli.

Dve različici elektrarne

Prodaja balkonskih sončnih elektrarn se začne februarja, naprave bodo kupcem na voljo sredi februarja, je napovedal direktor Energena Marko Seršen. Ponudili bodo dve različici.

Prva rešitev vključuje 300- in 600-vatne solarne panele, v drugi pa so ultralahki 200-vatni paneli. Obe rešitvi vključujeta tudi inverter, konektorje, kabel z vtičem, vatmeter, lahko pa tudi konstrukcijo za postavitev panelov.

V obeh kompletih je tudi dokumentacija, namenjena obvestilu elektrodistribucijskega operaterja, je razložila Maja Badovinac, vodja projekta Vklopi sonce v podjetju Energen.

Energenova ekipa s 300-vatnim panelom

Načelo namesti si sam

Rešitev je dovolj preprosta, da jo lahko namesti uporabnik sam, zagotavlja Maja Badovinac.

Večje panele lahko montiramo na konstrukcijo, ki jo namestimo na tla, na primer na balkon ali vrt. Takšni paneli tehtajo okoli 16 kilogramov in so primernejši za družinske hiše. Za postavitev 300-vatnega panela na konstrukciji pod 30-stopinjskim kotom potrebujemo površino dva metra krat 1,7 metra.

Ultralahki paneli pa tehtajo manj kot tri kilograme, na balkonsko ograjo pa jih namestimo s trakovi z ježki. Paneli so prenosljivi, primerni so za stanovanja v bloku, njihova dimenzija je meter krat meter, material je upogljiv. V kompletu so štirje takšni paneli, inverter in druga oprema. Inverter je 600-vaten, ker takšno moč predvideva pravilnik, štirje 200-vatni paneli pa omogočajo 600-vatni izplen energije tudi ob slabšem vremenu.

Maja Badovinac in Marko Seršen, Energen, z 200-vatnima paneloma

Poskrbeti je treba za priklop

Za priklop naprave potrebujemo navadno vtičnico. Če takšne vtičnice ni na balkonu ali na fasadi hiše, je treba poskrbeti za napeljavo.

Še nekaj informacij. Inverterji potrebujejo za delovanje javno elektroomrežje, naprave namreč niso namenjene otočnemu delovanju. Vsi paneli in inverterji so kitajske proizvodnje, garancija je 20-letna. Elektrooperaterja je treba obvestiti dva tedna pred priklopom, posebna dovoljenja za priklop pa niso potrebna.

Večji, 300-vatni panel na balkonski ograji

Cene in povračilna doba

Komplet z ultralahkimi paneli bo stal 1.300 evrov. Komplet z večjim, 300-vatnim panelom 700 evrov, komplet z dvema takšnima paneloma pa 1.200 evrov.

Pri povprečni slovenski osončenosti 1.100 ur na leto lahko investitor pričakuje okoli 660 kilovatnih ur energije. Pri ceni 20 centov za kilovatno uro bi investitor na leto prihranil okoli 130 evrov elektrike iz omrežja, so ocenili v Energenu.

V Nemčiji je povračilna doba takšne naložbe od štiri do pet let, pojasnjuje Maja Badovinac. V nekaterih državah lahko investitorji dobijo subvencijo, v Italiji in v nemški zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjansko znaša subvencija 500 evrov, v Nemčiji pa so poleg tega kupci balkonskih elektrarn oproščeni DDV.

Ali tudi pri nas pristojni načrtujejo subvencije za vtične elektrarne, smo vprašali ministrstvo za infrastrukturo. Odgovor bomo objavili, ko ga dobimo.

Večji panel, postavljen na konstrukcijo.

Vizija: celostno upravljanje energije

V Energenu načrtujejo, da bodo sčasoma ponudili tudi majhne, do trikilovatne zalogovnike energije. Morda jih bodo ponudili že letos, je napovedal povedal Seršen. Zalogovniki bodo primerni za imetnike balkonskih elektrarn, dodali pa bodo tudi aplikacijo za upravljanje energije. Aplikacija bo omogočila prodajo elektrike, povezala gospodinjstvo z e-avtom, izkoriščala bo prihodnje dinamične tarife in drugo. Vtične elektrarne pomenijo prvi korak in bodo omogočile Energenu stik s strankami, je razložil Seršen.

»Naša vizija je, da bomo sčasoma presegli 600 vatov, in sicer tako, da bomo priklopili porabnike, ki bodo na voljo, če jih ne bo, pa bomo dodali hranilnik. Stranka ne bo potrebovala nobenega soglasja, tudi če bo presegla 600 vatov,« je povedal direktor Energena.

Nastop tudi na tujih trgih

Podjetje Energen bo 1. februarja ponudilo balkonske sončne elektrarne tudi na nemško govorečih trgih, glavni trg bo Nemčija, je napovedal Seršen. Pozneje, vendar še letos, bodo razširili prodajo na Italijo, Francijo in Veliko Britanijo. V Nemčiji sicer že stoji 250 tisoč vtičnih elektrarn, po nekaterih podatkih pa celo 500 tisoč, povpraševanje po takšnih elektrarnah je večje od trenutne ponudbe.

Avtor: Borut Hočevar

Vir: Finance

12.01.2023

https://oe.finance.si/9007644/Februarja-prihajajo-balkonske-fotovoltaike-Koliko-stanejo-kam-jih-lahko-postavimo

Energen, d.o.o.
Bežigrajska cesta 2
3000 Celje
Slovenia


Tel.: 041 676 218
 
cartcross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram