*** PRI NAS ČRNI PETEK ŠE TRAJA! ***
PREVERITE NAŠO PONUDBO IN NE ZAMUDITE PRILOŽNOSTI ZA POSEBEJ UGODEN NAKUP!
Za naročilo nas lahko tudi pokličete na
041  676 218   
ali nam pišete na
0
0.00 0 izdelki

V košarici ni izdelkov.

Izračun sončne elektrarne: popoln vodič v 2024

Glavni namen vsakega fotovoltaičnega sistema je, da z brezplačno sončno energijo pokrije celotno ali vsaj večji del vaših potreb po električni energiji. Vendar pa je odstotek energije, ki ga boste dejansko lahko zagotovili, odvisen od več dejavnikov, ki jih morate poznati preden lahko pridobite ustrezno ponudbo. 

Za pravilno dimenzioniranje  sončne elektrarne je namreč pomembno upoštevati letno porabo el.energije gospodinjstva v kWh, predvidene konice porabe, vrsto solarnih panelov in njihovo učinkovitost ter lokacijo in orientacijo  objekta

Najprej ugotovite, koliko električne energije porabite v vašem gospodinjstvu. Najbolj preprost način za to je, da pregledate stare račune za elektriko, najbolje za zadnjih 12 mesecev, saj boste tako lahko izračunali vašo povprečno letno porabo. 

Z zbiranjem podatkov za celotno leto boste dobili natančnejšo sliko o vaši porabi, kar bo omogočilo bolj točen izračun za pravilno določanje velikosti vaše sončne elektrarne. Pri tem upoštevajte, da je poraba elektrike poleti drugačna kot pozimi.

Postopek izračuna:

 1. Seštejte skupno porabo v kWh za vseh 12 mesecev
 2. Seštevek delite s številom dni v letu (365 dni)

Na ta način boste dobili povprečno dnevno porabo v kWh, kar je ključna vrednost za izračun sončne elektrarne.

Recimo, da je vaša letna poraba energije 9.000 kWh, torej je dnevna poraba 9.000 kWh / 365 dni = približno 24,7 kWh.

Sonce na vaše solarne panele ne bo sijalo 24 ur na dan, vendar pa to ne pomeni, da električno energijo iz sončne energije lahko uporabljate le podnevi. V času največje osončenosti na vaši lokaciji solarni paneli zbirajo in pretvarjajo sončno energijo bodisi za neposredno sprotno porabo, hkrati pa viške poleg tega še shranjujejo v baterijske hranilnike. S tako rešitvijo imate zagotovljeno električno energijo tako podnevi, kot tudi ponoči.  

lega in osončenost sončne elektrarne

Da bi izračunali, kako velika mora biti vaša sončna elektrarna, morate torej oceniti, koliko ur dnevno bo na solarne panele sijalo sonce.

Povprečna osončenost v Sloveniji je 1200 ur na leto.

Učinkovitost sončnega panela je odstotek sončne energije, ki jo panel pretvori v električno energijo. Višja kot je učinkovitost, več energije bo panel proizvedel iz določene količine sončne svetlobe.

Solarne panele ločimo glede na moč, vrsto, velikost in učinkovitost. Konstrukcija panela določa njegovo moč, ki običajno sega od 110 do 500 W. Število panelov, ki jih boste potrebovali, je odvisno od prostora, ki je na voljo, vaših potreb po energiji in od količine energije, ki jo vsak panel lahko proizvede.

Monokristalni paneli imajo učinkovitost okoli 20 %, polikristalni med 15 in 17 %, medtem ko tankoplastni paneli dosegajo učinkovitost od 10 do 12 %.

Dejavniki, ki vplivajo na učinkovitost sončnih panelov:

 • Tip sončne celice: Obstajata dve glavni vrsti sončnih celic: monokristalne in polikristalne. Monokristalne celice so običajno dražje, vendar imajo višjo učinkovitost. Polikristalne celice so cenejše, vendar imajo nižjo učinkovitost.
 • Material sončne celice: Najpogostejši material za sončne celice je silicij, vendar so na voljo tudi celice iz drugih materialov, kot so perovskit in kadmijev telurid. Različne vrste materialov imajo lahko različno učinkovitost.
 • Kakovost izdelave: Kakovost izdelave sončnega panela lahko vpliva na njegovo učinkovitost. Paneli višje kakovosti so običajno bolj učinkoviti.
 • Temperaturni vpliv: Učinkovitost sončnih panelov se s segrevanjem zmanjšuje. Paneli, ki so nameščeni na hladnejših lokacijah ali so bolje hlajeni, bodo delovali bolj učinkovito.

Klasični stekleni solarni paneli običajno v dolžino merijo 1 meter in v širino manj kot 2 metra. Ultralahki solarni paneli so nekoliko manjših dimenzij, in sicer meter na meter, so pa tudi lažji in bolj enostavni za montažo.

Solarni paneli se razlikujejo tudi po moči, ki se običajno giblje med 300 in 500 W za steklene module in od 100 do 200 W za ultralahke module.

Dnevno porabo pretvorite v vate (W)

 • Dnevna poraba: 24 kWh x 1000
 • Na dan morate ustvariti: 24.000 vatnih ur (Wh)

Vatne ure delite s številom ur, ko je lokacija najbolj osončena  

 • Če želite proizvesti 24.000 Wh in imate 6 ur maksimalne sončne svetlobe, mora sončna elektrarna ustvariti 4.000 W na dan.

Število potrebnih vatov na dan delite z močjo solarnega panela

 • Če vaš posamezni panel proizvede 400 W, boste za 4.000 W na dan potrebovali 10 solarnih panelov.

Izračun sončne elektrarne lahko naredite sami, vendar pa vam lahko le-ta služi zgolj kot groba ocena. Natančnost izračuna zahteva podrobnejše podatke, kot so osončenost, sence ter velikost in naklon strehe. 

Klasična sončna elektrarna je nameščena na strehi hiše ali drugega objekta. Je najpogostejša in hkrati tudi najučinkovitejša sončna elektrarna. Sestavljena je iz sončnih panelov, inverterja in ostale opreme. Velikost klasične sončne elektrarne se lahko giblje od nekaj kilovatov do nekaj deset kilovatov, odvisno od porabe energije gospodinjstva.

Izračun velikosti klasične sončne elektrarne:

Za izračun velikosti klasične sončne elektrarne potrebujete naslednje podatke:

 • Povprečna letna poraba energije gospodinjstva (kWh)
 • Sončna osvetljenost lokacije
 • Učinkovitost sončnih panelov
 • Vrsta inverterja

Te podatke lahko vnesete v spletni kalkulator za izračun sončne elektrarne ali se obrnete na strokovnjaka za sončne elektrarne.

Balkonska sončna elektrarna je manjša in cenejša različica klasične sončne elektrarne. Nameščena je na balkonu ali ograji stanovanja ali hiše. Sestavljena je iz manjšega števila sončnih panelov in manj zmogljivega inverterja. 

Balkonska sončna elektrarna je primerna za tiste, ki nimajo strehe, ki bi bila primerna za montažo klasične sončne elektrarne. Zanjo ne potrebujete soglasja za priključitev.

Izračun velikosti balkonske sončne elektrarne:

Izračun velikosti balkonske sončne elektrarne je podoben izračunu klasične sončne elektrarne. Potrebujete enake podatke, vendar morate upoštevati tudi manjšo površino, ki je na voljo za montažo sončnih panelov.

Vendar je treba imeti v mislih, da je v Sloveniji maksimalna dovoljena moč balkonske elektrarne omejena z maksimalno močjo mikro razsmernika, ki pa je 600 W. 

Hibridna sončna elektrarna je kombinacija sončne elektrarne in baterijskega sistema. Poleg sončne energije proizvaja tudi električno energijo iz baterij, kar omogoča oskrbo z energijo tudi ponoči ali v oblačnem vremenu. Hibridne sončne elektrarne so primerne za tiste, ki želijo čim bolj izkoristiti lastno pridelano energijo in hkrati biti čim bolj neodvisni od omrežja.

Izračun velikosti hibridne sončne elektrarne:

Izračun velikosti hibridne sončne elektrarne je bolj kompleksen kot izračun klasične ali balkonske sončne elektrarne. Poleg zgoraj omenjenih podatkov potrebujete tudi podatke o kapaciteti baterijskega sistema in o načinu uporabe sončne elektrarne. Za izračun velikosti hibridne sončne elektrarne se je najbolje posvetovati s strokovnjakom za sončne elektrarne.

Za natančen izračun in optimalno delovanje vaše sončne elektrarne se obrnite nastrokovnjake iz Vklopi sonce. Z našo pomočjo bo vaša sončna elektrarna učinkovito pokrivala vse vaše potrebe po električni energiji!

Energen, d.o.o.
Bežigrajska cesta 2
3000 Celje
Slovenia


Tel.: 041 676 218
 
Copyright © 2023 Energen d.o.o. Vse pravice pridržane.
cartcross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram