*** PRI NAS ČRNI PETEK ŠE TRAJA! ***
PREVERITE NAŠO PONUDBO IN NE ZAMUDITE PRILOŽNOSTI ZA POSEBEJ UGODEN NAKUP!
Za naročilo nas lahko tudi pokličete na
041  676 218   
ali nam pišete na
0
0.00 0 izdelki

V košarici ni izdelkov.

Mikro balkonska sončna elektrarna – zakaj jo kupiti in kako jo uporabiti

Proizvodnja lastne električne energije ni več omogočena le ponudnikom energije in investitorjem v velike fotovoltaične sisteme. Od leta 2023 lahko tudi manjši potrošniki sami proizvajate svojo električno energijo skoraj brez emisij CO2.

Ni pomembno, ali ste najemnik ali lastnik hiše ali stanovanja, z mikro sončnimi elektrarnami lahko z zmernimi investicijskimi stroški proizvajate lastno električno energijo iz sončne svetlobe, jo sami porabite in navsezadnje prihranite pri stroških nakupa električne energije.

Kako izbrati najbolj primerno balkonsko elektrarno za lastno rabo, kam jo je najbolje namestiti, da boste svoj dom spremenili v vir okolju prijazne energije in znižali lastno porabo električne energije vam razložimo v nadaljevanju članka. 

Kaj je mikro ali balkonska sončna elektrarna elektrarna?

Balkonska elektrarna je mini fotovoltaični sistem ali priključni fotovoltaični sistem, ki ga sestavljajo klasični ali ultralahki sončni moduli in mikro razsmernik in montažni sistem. Vse skupaj povežemo z ustreznimi kabli in v končni fazi preprosto vključimo v hišno vtičnico.

Čeprav jih imenujemo balkonske elektrarne, pa namestitev ni vezana izključno na balkonske ograje, namestite jih lahko kjerkoli kjer imate ustrezno lego in primeren prostor, torej tudi na streho, fasado, vrt, teraso ali steno. 

Namestitev, zagon in registracija za uporabo lastne električne energije iz sončne energije so pri teh majhnih solarnih sistemih razmeroma preprosti: pred namestitvijo je treba priklop balkonske sončne elektrarne le prijaviti pri vašem distributerju električne energije (Elektro Celje,  Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor ali Elektro Primorska).

Posamezne komponente med seboj povežete s priloženimi kabli na mestu namestitve, kabel iz mikro razsmernika povežete s hišnim omrežjem preko navadne hišne vtičnice in proizvedeno električno energijo lahko začnete nemudoma uporabljati. Seveda so vsakemu kompletu priložena natančna navodila kako povežete in nasmetite komponente, a v osnovi gre res za sila preprosto zadevo, ki vam zagotavlja, da pridete do lastne električne energije v manj kot uri. 

Dejstvo je namreč, da balkonska elektrarna že z samo nekaj sončnimi moduli ponuja privlačno priložnost za najemnike in lastnike stanovanj, da varčujejo pri stroški porabe elektrike in prispevajo pomemben delež k ohranjanju okolja. 

Kaj sestavlja balkonsko elektrarno in kako deluje?

Balkonske elektrarne pretvarjajo sončno svetlobo v elektriko. Ta se nato prek vtičnice napaja v hišno omrežje. Proizvedena električna energija samodejno napaja gospodinjske aparate, ki so najbližje vaši mikro elektrarni – zato ima vaš dom vedno prvi koristi. 

Prva in glavna komponenta vsake sončne elektrarne so solarni moduli oziroma fotovoltaični paneli. Pri balkonskih elektrarnah Vklopi sonce lahko izbirate med dvema različnima sistemoma solarnih panelov, in sicer med klasičnimi sončnimi paneli ali ultralahkimi paneli

Sončne celice, ki so sestavni del sončni panelov, absorbirajo vpadne sončne žarke. Ti svetlobni delci, ki jih oddaja sonce, v sončni celici ustvarijo prosto gibljive nosilce naboja, ki omogočajo pretok električne energije. 

Poleg srca sončne elektrarne – solarnih modulov – vsebuje balkonska elektrarna še solarne in povezovalne kable,  mikro razsmernik in ogrodje za montažo v primeru klasičnih modulov, ali vezice za namestitev v primeru ultralahkih modulov. 

Pa se ustavimo še pri mikro razsmerniku.  Torej, električna energija, proizvedena iz sončne energije, se razlikuje od električne energije, ki jo potrošniki dobijo iz javnega omrežja. Razsmernik je tisti del balkonske elektrarne, ki zagotavlja, da je proizvedena električna energija združljiva z domačim in javnim omrežjem.

To se imenuje pretvorba enosmernega toka (električna energija iz sončne energije) v izmenični tok (električna energija, ki je na voljo v domačem in javnem omrežju).

Pri mikro balkonskih sončnih elektrarnah lahko je razsmernik omejen tako, da lahko odda v naše domače električno omrežje maksimalno 600W na uro, kar je skladno z našo zakonodajo. Razsmernik preprosto priključite na eni strani na solarne panele in na drugi strani v vtičnico hišnega omrežja in od tu naprej bo samodejno opravljal svojo funkcijo.

Zadnji, a ne nepomemben sestavni del balkonske elektrarne sta vtič in vtičnica.  Balkonske elektrarne spadajo med tako imenovane “plug & play” sisteme, kar pomeni, da sistem preko standardne gospodinjske vtičnice brez strokovnjaka preprosto priključite na električno omrežje v hiši.

Na balkonu oziroma blizu lokacije, kjer boste namestili svojo mikro elektrarno mora biti torej na voljo tudi klasična gospodinjska vtičnica.  

Shema priklopa

Stroški balkonske elektrarne v primerjavi s klasičnimi sončnimi elektrarnami

Stroški nabave mikro sončne elektrarne so bistveno nižji kot pri velikih fotovoltaičnih sistemih. Pomemben dejavnik je seveda možnost samostojne namestitve.

V nasprotju z velikimi sončnimi elektrarnami, ki se lahko raztezajo tudi čez celotno streho, zahteva namestitev balkonske elektrarne bistveno manj truda in časa.

Mikro elektrarne lahko bodisi na streho, fasado, vrt ali ograjo namestite sami s pomočjo priloženega izbranega montažnega sistema. 

Poleg zgoraj napisanega so tudi investicijski stroški za nakup mikro sončne elektrarne nižji od klasičnih elektrarn, saj balkonsko elektrarno sestavlja manj modulov – 2 v primeru, če želite klasične module in 4, če želite ultralahke module. 

Ker so mini sončni sistemi sestavljeni iz malo komponent, ki so vse tudi premične, je namestitev balkonske elektrarne primerna tako rekoč za vsako lokacijo, kjer imate možnost priključitve na javno električno omrežje, možno pa jih je tudi preseliti na drugo lokacijo.

Koliko elektrike lahko proizvede balkonska sončna elektrina? Od 20 do 90 kWh na mesec.

Mikro sončne elektrarne lahko proizvedejo od 20 do 70 kWh električne energije na mesec, odvisno od orientacije in vremenskih razmer. Balkonske elektrarne so primerne zlasti za sprotno napajanje gospodinjski porabnikov v pripravljenosti in pokrivanje osnovne porabe v vašem gospodinjstvu, lahko pa pokrivajo tudi del aktivno porabljene električne energije.

Z uporabo balkonske sončne elektrarne tako prihranite stroške električne energije in naredite nekaj dobrega za okolje, saj sami proizvajate zeleno energijo in jo tudi sproti porabite.

Na tej točki je še enkrat poudarimo, da oddajanje električne energije, proizvedene z balkonsko elektrarno, v javno omrežje ni smiselno in se ne izplača. Mikro razsmernik vam namreč dovoljuje, da dovajate v gospodinjsko omrežje maksimalno 600 W elektrike na uro, kar je namenjeno sprotni rabi, prav tako pa za odvečno, neporabljeno elektriko, ki bi jo spustili v onrežje ne dobite povračila oziroma je ne morete prodati svojemu ponudniku elektrike.

Shranjevanje energije za boljši izkoristek proizvedene elektrike in večjo stopnjo samooskrbe?

Sončna energija iz mini solarnih sistemov pa včasih kljub vsemu ostane neizkoriščena in se nenamerno odvaja v omrežje, kar je seveda odvisno od vašega življenjskega stila in porabnikov elektrike v vašem gospodinjstvu.

Presežek energije, ki ga proizvede vaša mikro sončna elektrarna, se v takem primeru brezplačno oddaja v javno omrežje. Kar je sicer dobro z vidika širše skupnosti, saj lahko zeleno električno energijo uporabljajo tudi drugi porabniki. Za vas osebno pa je to seveda neugodno, saj se vaša električna energija oddaja brezplačno, čeprav po drugi strani s tem veliko prispevate k hitrejšemu energetskemu prehodu in varovanju okolja. 

Če se torej zgodi, da vse proizvedene energije ne uspete porabiti sami, lahko svojo balkonsko elektrarno dopolnite s hranilnikom energije, ki shrani vso odvečno energijo za kasnejšo uporabo. Tako boste vedno porabili vso svojo sončno energijo, ki jo proizvedete.

Torej se, v primeru in času, ko ne porabite vse električne energije iz vaše mikro balkonske elektrarne, priključena baterijska shramba polni, energija pa se ne sprošča v javno omrežje.

Vso energijo, ki jo proizvedete, lahko tako porabite izključno za lastno porabo in zmanjšate stroške električne energije na minimum. Več informacij o sistemih s hranilniki energije najdete na naših spletnih straneh 

Brez nepotrebne papirologije in soglasij

Za namestitev mikro balkonske elektrarne z nazivno močjo pretvornika do 600 vatov,  kamor spadajo tudi balkonske elektrarne Vklopi sonce, v Sloveniji ne potrebujete soglasja, opraviti morate le prijavo pri vašem distribucijskem operaterju. 

Vso potrebno dokumentacijo, kakor tudi obrazec za prijavo vam bomo priskrbeli in poslali mi, če potrebujete pomoč, pa smo vam vedno na voljo v naši službi za podporo na naslovu info@vklopisonce.si ali telefonski številki 041 676 218.

Energen, d.o.o.
Bežigrajska cesta 2
3000 Celje
Slovenia


Tel.: 041 676 218
 
Copyright © 2023 Energen d.o.o. Vse pravice pridržane.
cartcross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram