*** PRI NAS ČRNI PETEK ŠE TRAJA! ***
PREVERITE NAŠO PONUDBO IN NE ZAMUDITE PRILOŽNOSTI ZA POSEBEJ UGODEN NAKUP!
Za naročilo nas lahko tudi pokličete na
041  676 218   
ali nam pišete na
0
0.00 0 izdelki

V košarici ni izdelkov.

Sončna elektrarna za samooskrbo – ali je samooskrba res možna?

Samooskrba s sončno energijo je v času neprestanega porasta cen elektrike in zavedanja o  nujnosti prehoda na trajnostne vire energije postala vse pomembnejša. Proizvajanje lastne električne energije s sončno elektrarno za samooskrbo nam omogoča, da pokrivamo svojo porabo električne energije in postanemo manj odvisni od zunanjih virov. Ta rešitev je primerna tako za gospodinjske kot tudi poslovne odjemalce in s seboj prinaša nižje mesečne stroške ter skrb za okolje.

A kljub vsem prednostim se postavlja vprašanje, ali je samooskrba z energijo res mogoča za vse? 

To vprašanje nas spodbuja k razmišljanju o možnostih in izzivih, ki jih prinaša prehod na trajnostne vire energije, ter o naši pripravljenosti in sposobnosti, da ta potencial izkoristimo tudi v praksi.

Sončna energija je neskončen vir energije, ki ga lahko z domačo sončno elektrarno učinkovito izkoristimo. Sončne elektrarne namreč sončno svetlobo pretvarjajo v električno energijo, kar omogoča energetsko neodvisnost objekta. Takšna samooskrba ni le ekonomična, ampak tudi ekološka, saj zmanjšuje emisije toplogrednih plinov in prispeva k bolj čistemu okolju.

Eden ključnih razlogov za odločitev za sončno elektrarno za samooskrbo je dandanes finančna korist. Investicija v sončno elektrarno se povrne skozi nižje račune za elektriko, dodatno pa je še podprta s subvencijami ali spodbudami s strani države. Ker sončne elektrarne skorajda ne zahtevajo vzdrževanja in imajo dolgo življenjsko dobo, so zanesljiva izbira na dolgi rok.

Samooskrba z energijo pa ne pomeni le finančnih in okoljskih koristi, ampak tudi večjo zanesljivost oskrbe z energijo. V času morebitnih izpadov elektrike se lahko z lastno elektrarno zanesemo na svoje vire energije in tako preprečimo motnje v vsakdanjem življenju ali poslovanju.

Proizvodnja električne energije iz sončnih elektrarn je največja čez dan, ko je poraba energije običajno manjša, saj pogosto nikogar ni doma. To povzroča presežke energije, ki se oddajajo v javno omrežje po sistemu net meteringa, čeprav ta sistem za nove uporabnike po letu 2024 ni bo več na voljo. Takšen način samooskrbe je pogosto ekonomsko neupravičen in ohranja visoko odvisnost od javnega omrežja, saj pokrije le 35 % do 45 % potreb po električni energiji.

Učinkovitejša rešitev je neposredna uporaba proizvedene sončne energije. Z namestitvijo balkonskih sončnih elektrarn ali shranjevanjem elektrike v baterije lahko dosežemo do kar 80 % samooskrbe!

Balkonske sončne elektrarne do 600 W, za katere ni potrebno soglasje, proizvajajo energijo brez presežkov, nadgrajene s hranilnikom električne energije pa omogočajo lastno oskrbo tudi ponoči. 

Najbolj približate ali celo dosežete lahko željo po maksimalni samooskrbi in hkrati ekonomski učinkovitosti le s hibridno sončno elektrarno. Hibridni sistemi z večjimi sončnimi elektrarnami na strehi in ustreznimi hranilniki omogočajo večjo samooskrbo in delovanje tudi takrat, ko elektrarna ne proizvaja energije.

Tukaj so še otočne sončne elektrarne, ki so popolnoma neodvisne od javnega omrežja in so najbolj primerne za manjše objekte in območja brez dostopa do elektrike.

Finančni vidiki naložbe v sončno elektrarno za samooskrbo vključujejo investicijske stroške, prihranke in odplačilno dobo

Investicijski stroški so odvisni od velikosti in kompleksnosti sončne elektrarne. Povprečna investicija za sončno elektrarno z močjo 7 kW, ki zahteva približno 50 m² strešne površine, se lahko povrne v manj kot 10 letih. Točna doba povračila investicije pa je odvisna od velikosti elektrarne in vrste financiranja. 

Pri financiranju sončne elektrarne za samooskrbo je mogoče izkoristiti različne subvencije in ugodnosti, ki jih ponuja Borzen, operater trga z elektriko. 

Trenutno je odprt razpis za subvencioniranje samooskrbnih sončnih elektrarn s hranilniki ali brez hranilnikov, ki omogoča do 40% prihranka pri investiciji Tako lahko dobite 10 kW sončno elektrarno Vklopi sonce z 11 kWh hranilnikom že za 6.600 eur

Ko je elektrarna odplačana, se račun za elektriko zmanjša za do 75 %, saj je elektrika lahko brezplačna. Potrebno je plačevati le omrežnino na obračunsko moč, kar znaša od 13 € do 30 €, odvisno od moči varovalk.

Samooskrba z električno energijo prinaša številne prednosti, a tudi izzive. Sončne elektrarne za samooskrbo so odvisne od vremena, saj je proizvodnja energije v oblačnih, deževnih ali zasneženih dneh nižja, pozimi pa lahko sneg na panelih ovira delovanje. Zato je zelo pomembno ustrezno načrtovanje in dimenzioniranje sistema glede na porabo energije. 

Za optimalno delovanje je ključno tudi redno vzdrževanje, saj je treba panele čistiti in preverjati električne komponente. 

Mnogim investitorjem največ izzivov predstavlja tudi urejanje dokumentacije in pridobivanje dovoljenj, ki lahko traja več tednov ali mesecev. Temu pa se lahko preprosto izognete z izbiro kredibilnega in izkušenega izvajalca, ki bo za vas prevzel breme celotnega procesa ali z namestitvijo balkonske sončne elektrarne, ki za priklop ne potrebuje nobenega soglasja.

V zadnjih letih je veliko gospodinjstev v Sloveniji investiralo v lastne sončne elektrarne za samooskrbo, kar jim je omogočilo skoraj 100-odstotno samooskrbo z električno energijo, zahvaljujoč sistemu NET meteringa. 

Vendar pa se je z letom 2024 ta sistem za nove uporabnike ukinil, kar nove investitorje postavlja v dilemo – je naložba v sončno elektrarno za samooskrbo še smiselna?  

Sistem NET meteringa je gospodinjstvom omogočal, da so viške energije pošiljala v omrežje in jih nato brezplačno črpala nazaj, kar je omogočilo skoraj popolno samooskrbo. Z novimi predpisi pa bo obračunavanje potekalo mesečno, kar bo stopnjo samooskrbe zmanjšalo na približno 30-65 %. 

To pomeni, da bodo gospodinjstva, ki pozimi proizvedejo manj energije, morala elektriko kupovati iz omrežja, medtem ko bodo poletne viške oddajala brez nadomestila.

sprememba obracunavanja elektricne energije

Kljub spremembam sistemov obračunavanja se investicija v sončno elektrarno za samooskrbo splača, zlasti ob upoštevanju subvencij in kreditov, ki jih ponuja Borzen. Povprečna vračilna doba investicije ostaja pod 10 leti, kar pomeni, da po odplačilu elektrarne gospodinjstva lahko prihranijo do 75 % stroškov za elektriko.

Na vidiku so tudi priložnosti za nadaljnji razvoj samooskrbe z energijo, predvsem v napredku tehnologije (baterij) za shranjevanje proizvedene električne energije. 

Razvoj in napredek tehnologije nenehno prinašata nove možnosti za večjo stopnjo samooskrbe. 

Doseganje energetske neodvisnosti s sončno energijo in hranilniki vključuje proizvodnjo in shranjevanje lastne elektrike, kar zmanjšuje odvisnost od omrežja. S hitrim napredkom tehnologije shranjevanja je zdaj kombinirati solarne panele s hranilniki stroškovno bolj učinkovito. 

Popolna samooskrba s sončno energijo je načeloma možna z uporabo samostojnega fotovoltaičnega sistema, vendar je to običajno ekonomsko nevzdržno, razen za porabnike, kot so denimo planinske koče, ki niso priključene na električno omrežje. Za povprečne zasebne uporabnike so stroški skladiščenja električne energije previsoki. Sistem za shranjevanje mora namreč biti dovolj zmogljiv, da zagotavlja napajanje v daljših obdobjih nizke proizvodnje (pozimi). Poleg zmogljivih sistemov za shranjevanje bi bile za popolno samooskrbo potrebne tudi zelo velike površine za solarne module.

Čeprav je popolna neodvisnost od omrežja zapletena, pa je delna odvisnost od omrežja prek sončne energije in hranilnikov še vedno zelo praktična in koristna, saj spodbuja stabilnost in zmanjšuje emisije. Vsak dom, ki namesti sončno elektrarno za samooskrbo, zmanjšuje obremenitev javne infrastrukture, kar posledično znižuje račune in spodbuja stabilnost v preostali skupnosti.

Smotrno in ustrezno načrtovanje velikosti sončne elektrarne in hranilnikov glede na dejanske potrebe je torej ključ do čim večje stopnje samooskrbe

Za doseganje čim večje stopnje samooskrbe je ključna tudi izbira pravega ponudnika sončnih elektrarn. Prepričani smo, da boste z našimi sončnimi elektrarnami Vklopi sonce postali eden izmed mnogih zadovoljnih uporabnikov!

Energen, d.o.o.
Bežigrajska cesta 2
3000 Celje
Slovenia


Tel.: 041 676 218
 
Copyright © 2023 Energen d.o.o. Vse pravice pridržane.
cartcross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram