*** PRI NAS ČRNI PETEK ŠE TRAJA! ***
PREVERITE NAŠO PONUDBO IN NE ZAMUDITE PRILOŽNOSTI ZA POSEBEJ UGODEN NAKUP!
Za naročilo nas lahko tudi pokličete na
041  676 218   
ali nam pišete na
0
0.00 0 izdelki

V košarici ni izdelkov.

Subvencije za samooskrbne sončne elektrarne

Komu so subvencije namenjene in kako visoke so?

Borzen, operater slovenskega trga z elektriko, je junija 2024 objavil javni poziv za fizične osebe za dodelitev subvencij za naprave za samooskrbo z električno energijo, ki niso vključene v sistem net meteringa in že obratujejo oziroma bodo obratovale pred oddajo vloge za subvencijo.

Subvencije so namenjene fizičnim osebam, ki želijo investirati v samooskrbne sončne elektrarne in baterijske hranilnike. Subvencije se razlikujejo glede na tip naprave, s povračili vse do 40% višine investicije. Vloge se oddajajo elektronsko, in sicer, ko je projekt zaključen, oziroma, ko je sončna elektrarna že v pogonu.

Kaj so samooskrbne sončne elektrarne?

Pod samooskrbne sončne elektrarne štejemo vse sončne elektrarne, ki so namenjene pridobivanju električne energije za delno ali celotno pokrivanje lastne porabe elektrike in niso vključene v sistem net meteringa.

Te elektrarne so lahko dopolnjene tudi s hranilniki električne energije, kar prinaša največjo vrednost subvencije. Kakšna vrsta samooskrbne sončne elektrarne je najbolj primerna za vas je odvisno od številnih dejavnikov, vaše lokacije, vašega življenjskega sloga, želene stopnje samooskrbe in seveda predvidenega finančnega vložka.

V razpisu so kot predmet upravičenosti do subvencij navedene:

 • naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije,
 • naprave za samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije.

Za namestitev vseh samooskrbnih sončnih elektrarn, ki so upravičene do subvencije, je potrebno pridobiti soglasje za priključitev, ki ga izda distributer električne energije. Postopek vključuje predložitev tehnične dokumentacije in izpolnjevanje pogojev za varno priključitev na distribucijsko omrežje. Soglasje je treba pridobiti pred oddajo vloge za subvencijo.

Naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije

Med naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije uvrščamo:

 • Klasične sončne elektrarne s hranilniki energije, kjer ima lastnik omejeno soglasje, kar pomeni, da lahko v omrežje oddaja/prodaja le toliko elektrike, kot je določeno v soglasju. Preostali del proizvedene elektrike pa mora uporabiti za lastno rabo in jo lahko shranjuje v baterijskih hranilnikih električne energije.
 • Hibridne sončne elektrarne s hranilniki za katere ni treba imeti klasičnega soglasja, ampak le porabniško soglasje, ki ni odvisno od obremenjenosti lokalnega omrežja in ga lahko dobi vsakdo, saj se nič proizvedene elektrike ne odda v omrežje, pač pa se v celoti porabi la lastno rabo.

Samooskrbni solarni sistemi brez baterije so:

 • Klasične sončne elektrarne, za katere ima lastnik klasično soglasje, ki mu omogoča oddajanje proizvedene elektrike v omrežje in lahko tako oddaja ali prodaja viške elektrike distributerju po določeni odkupni ceni. Sistem net meteringa v 2024 ni več mogoč in za sistem net meteringa omenjene subvencije ne veljajo.

Najbolj ekonomsko upravičeno in smotrno izbiro predstavljajo vsekakor hibridne sončne elektrarne, ki so zasnovane tako, da se vsa proizvedena električna energija porabi znotraj gospodinjstva in načeloma vključujejo tudi baterijske hranilnike ter sistem zero export (brez oddajanja elektrike) in vam omogočajo oskrbo z lastno proizvedeno elektriko 24/7 in tudi, če pride do izpada javnega električnega omrežja.

Kako pridobiti subvencijo?

Vloga se lahko odda šele po zaključenem projektu, oziroma ko je sočna elektrarna že v obratovanju.

Vloge se oddajajo elektronsko preko spletne aplikacije Borzenovega centra za podporo od 17. junija 2024 dalje.

Ob oddaji vloge je potrebno predložiti vse zahtevane dokumente, kot so:

 • račun za nakup in montažo,
 • dokazilo o plačilu,
 • soglasje za priključitev in
 • pogodbo o uporabi sistema.

Skupna višina razpoložljivih sredstev je 30 milijonov EUR, od tega je 5 milijonov EUR namenjenih za skupnostne elektrarne, preostalih 25 milijonov EUR pa za individualne elektrarne.

Ker je skupna višina razpoložljivih sredstev omejena, vam priporočamo, da čim prej pridobite ponudbe in se odločite za izvedbo, saj so subvencije povrnjene šele po zaključku projekta.

Komu so subvencije namenjene?

Subvencije so namenjene fizičnim osebam, ki želijo namestiti naprave za individualno ali skupnostno samooskrbo z električno energijo. Upravičeni investitorji so lastnike ali solastnike zemljišč in stavb ter njihovi družinski člani.

Višina subvencij

Višina subvencij se razlikuje glede na tip naprave in je omejena z maksimalno možno zgornjo mejo povračila glede na tip sončne elektrarne.

Višine subvencij so sledeče:

 • 675,00 EUR za 1 kW za individualne samooskrbne sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom (do največ 40% upravičenih stroškov)
 • 250,00 EUR za 1 kW za individualne samooskrbne sončne elektrarne brez baterijskega hranilnika (do največ 25% upravičenih stroškov)
 • 725,00 EUR za 1 kW za skupnostne samooskrbne naprave z baterijskim hranilnikom (do največ 45% upravičenih stroškov)
 • 300,00 EUR za 1 kW za skupnostne samooskrbne naprave brez baterijskega hranilnika (do največ 30% upravičenih stroškov)
 • in sicer za največ 80 % vsote priključnih moči odjemnih mest.

Katere stroške lahko uveljavljate?

Subvencijo je mogoče dobiti za nakup in namestitev nove sončne elektrarne, baterijskega hranilnika, pripadajoče električne inštalacije ter opreme, vključno s pripravo in izvedbo gradbenih, obrtniških in instalacijskih del.

Vloga za individualno samooskrbo mora vključevati račun za nakup in montažo, dokazilo o popolnem plačilu računa, soglasje za priključitev, pogodbo o uporabi sistema in pooblastilo pooblaščenca.

Koliko vas s subvencijo stane hibridna sončna elektrarna Vklopi sonce?

Kako se lotiti izgradnje samooskrbne sončne elektrarne in pridobivanja subvencij?

Pridobitev subvencij zahteva natančno pripravo dokumentacije in izpolnjevanje vseh administrativnih zahtev.

Zavedamo se, da je lahko celoten proces pridobivanja subvencij in izbire prave sončne elektrarne za marsikoga zastrašujoč in predvsem dolgotrajen in časovno potraten. Zato smo tukaj mi. Naša izkušena ekipa pozna vse procese, pasti in bližnjice priprave projektov in zagotavlja vrhunske solarne rešitve.

Pošljite nam povpraševanje in skupaj bomo našli rešitev, ki bo za vas najbolj energetsko in finančno učinkovita.

Energen, d.o.o.
Bežigrajska cesta 2
3000 Celje
Slovenia


Tel.: 041 676 218
 
Copyright © 2023 Energen d.o.o. Vse pravice pridržane.
cartcross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram